• (0)

Słownik
składników aktywnych

Składniki aktywne

Receptury dermokosmetyków DERMEDIC są oparte na wiedzy i praktyce dermatologicznej, technologicznej, jak i laboratoryjnej przy zachowaniu najwyższych standardów jakości i bezpieczeństwa.
Ponadto przy opracowywaniu dermokosmetyków stosujemy się do aktualnych wytycznych EADV (European Academy of Dermatology and Venerology) dotyczących zaleceń oraz kierunków w pielęgnacji i leczeniu skóry. Zgodnie z zasadą MINIMUM składników – MAKSIMUM efektów do minimum ograniczono użycie substancji podrażniających, uczulających, zapachowych oraz barwników. Z kolei odpowiednia kompozycja i precyzyjnie dobrane stężenie składników aktywnych gwarantują skuteczność preparatów w pielęgnacji skóry wrażliwej i wspomaganiu terapii jej najczęstszych problemów.

P-refinyl

p-REFINYL® to szeroko działający aktywny składnik, który zmniejsza widoczność rozszerzonych porów. Redukuje produkcję sebum, jest bogaty
w oligosacharydy, przyspiesza dojrzewanie keratynocytów i w ten sposób eliminuje komórki nukleinowe, które wzmacniają ściany porów. Ogranicza zniekształcenie i rozluźnienie porów przez umocnienie kolagenowej struktury naskórka. Przez uszczelnienie porów p-REFINYL wygładza powierzchnię skóry i ogranicza jej połysk. Cera staje się bardziej jednolita i promienna.

Phytosqualan
- Skwalan

Roślinny skwalan to naturalny emolient o licznych właściwościach kosmetycznych: zwiększa miękkość i elastyczność skóry, odbudowuje płaszcz lipidowy i przywraca jego właściwości ochronne, nawilża, chroni przed przenikaniem szkodliwych składników środowiskowych, ma własności przeciwutleniające, odżywia i natłuszcza skórę, tworzy na powierzchni film ochronny. Jako składnik spoiwa międzykomórkowego, wpływa na utrzymanie odpowiedniej, ciekłej struktury wodno-lipidowej, która zapewnia właściwe nawodnienie skóry. Dodatkowo wykazuje działanie ochronne przed bakteriami, grzybami oraz promieniowaniem UV. Skwalan działa nawilżająco, wzmacnia naturalną barierę lipidową skóry, lekko natłuszcza.
Sprzyja również gojeniu drobnych uszkodzeń skóry i łagodzi stany zapalne. Ważną funkcją skwalanu jest zwiększanie przeznaskórkowego transportu składników aktywnych w głąb skóry. Jest to surowiec hipoalergiczny: zgodnie z badaniami nawet w stężeniu 100% nie powoduje podrażnienia skóry. Jest wskazany do cer bardzo wrażliwych, które nie tolerują naturalnych olejów roślinnych. Zalicza się go do składników o niewielkiej komedogenności (niezatykających porów).

Polyquaternium-7

Czynnik przeciwświądowy przynoszący ulgę osobom zmagającym się
z uporczywym świądem głowy. Znajduje zastosowanie jako składnik aktywny w szamponach i odżywkach do włosów.

Physavie®

Ogranicza negatywne skutki działania promieniowania podczerwonego: redukuje powstawanie reakcji zapalnych, zwiększa biosyntezę kolagenu, chroni przed przebarwieniami spowodowanymi ekspozycją na promieniowanie słoneczne.