• (0)

Słownik
składników aktywnych

Składniki aktywne

Receptury dermokosmetyków DERMEDIC są oparte na wiedzy i praktyce dermatologicznej, technologicznej, jak i laboratoryjnej przy zachowaniu najwyższych standardów jakości i bezpieczeństwa.
Ponadto przy opracowywaniu dermokosmetyków stosujemy się do aktualnych wytycznych EADV (European Academy of Dermatology and Venerology) dotyczących zaleceń oraz kierunków w pielęgnacji i leczeniu skóry. Zgodnie z zasadą MINIMUM składników – MAKSIMUM efektów do minimum ograniczono użycie substancji podrażniających, uczulających, zapachowych oraz barwników. Z kolei odpowiednia kompozycja i precyzyjnie dobrane stężenie składników aktywnych gwarantują skuteczność preparatów w pielęgnacji skóry wrażliwej i wspomaganiu terapii jej najczęstszych problemów.

Olej arganowy

Olej arganowy jest nieocenionym składnikiem kosmetyków. Zwany jest eliksirem młodości, szczególnie dzięki dużej zawartości tokoferoli, czyli witaminy E (w tym Beta-tokoferolu, Gamma-tokoferolu i Delta-tokoferolu), które są obrońcami organizmu przed starzeniem się komórek i mają duży udział w walce z utleniaczami. Aż 80% jego objętości stanowią nienasycone kwasy tłuszczowe Omega-6. Olej arganowy jest hitem w kosmetykach przeciwstarzeniowych (anti-aging).

Olej arganowy jest zalecany w walce ze zmarszczkami, przedwczesnym starzeniem się skóry, jest doskonały dla dojrzałej skóry. Pomaga zredukować zmarszczki przez odbudowę warstwy hydrolipidowej, przez co udaje się zachować młodzieńczy wygląd skóry. Dzięki naturalnym antyoksydantom chroni organizm przed wolnymi rodnikami. Ma właściwości silnie nawilżające, ujędrnia i napina skórę, chroni przed działaniem szkodliwych dla cery czynników zewnętrznych, takich jak: słońce, wiatr, zimno, stres,
a ponadto ma dużą zdolność regeneracji skóry. Jest także stosowany przy egzemie, pęknięciach skóry, łagodzi objawy trądziku młodzieńczego, alergii
i poparzeń słonecznych.

Olej lniany

Oddziaływanie oleju lnianego na ustrój ludzki jest związane głównie
z obecnością nienasyconych kwasów tłuszczowych typu Omega 3, Omega 6
i Omega 9 oraz lignanów.

Olej lniany zastosowany zewnętrznie wykazuje działanie przeciwzapalne, łagodzące, rozmiękczające. Przyspiesza regenerację naskórka i skóry właściwej (np. po ostrych stanach zapalnych czy oparzeniach), udrażnia gruczoły łojowe, wspomaga działanie przeciwbakteryjne. Odznacza się niewielkim działaniem przeciwświądowym i przeciwalergicznym. Stosowany pomocniczo w trądziku, łojotoku, zmianach zaskórnikowych. Jest bardzo dobrze tolerowany przez skórę - efektywnie natłuszcza i nawilża, nadaje miękkość i elastyczność.
Łagodzi objawy suchych egzem. Bardzo często jest stosowany w zewnętrznym leczeniu zmian łuszczycowych. W przypadku łojotoku odpowiednia zawartość kwasu α-linolenowego gwarantuje właściwą płynność łoju skórnego (sebum) i pozwala równomierne go rozprowadzić. Nie dochodzi wówczas do zaczopowania ujść gruczołów łojowych i powstawania zaskórników. Zawarte w oleju fitohormony, lignany hamują aktywność 5-α-reduktazy, enzymu uczestniczącego w przekształcaniu testosteronu do dihydrotestosteronu, który powoduje łysienie u mężczyzn.
Olej lniany używany jest do pielęgnacji skóry suchej przy atopowych zapaleniu skóry, nadmiernej suchości czerwieni wargowej,
Ponadto stosowany w postaci ciepłych okładów, wpływa korzystnie na stan włosów i paznokci.

Olej macadamia

Dzięki olejkowi z orzechów makadamia problemy ze skórą atopową, wrażliwą
i łuszczącą się zostają rozwiązane. Za sprawą niesamowitych właściwości olejek niweluje zaczerwienienia, zmniejsza pieczenie oraz uczucie swędzenia. Następną zaletą jest zdolność leczenia blizn oraz rozstępów na skórze. Dzięki ekstraktom, które kojąco wpływają na naskórek, redukuje cellulit. Ponadto poprawia sprężystość i napięcie skóry oraz hamuje procesy jej starzenia się.

O dużej przydatności oleju makadamia w kosmetyce decydują zawarte w jego składzie nienasycone kwasy tłuszczowe. Wysoka koncentracja kwasu oleopalmitynowego sprawia, że olej ten jest efektywnym wymiataczem wolnych rodników. Jest odpowiedni do wszystkich typów skóry, ale
w szczególności polecany do skóry suchej, łuszczącej się, wrażliwej i dojrzałej. Jest również stosowany przy łamliwych, kruchych włosach. Kwas oleopalmitynowy ochrania skórę w ten sam sposób jak jej naturalne sebum. Olej dobrze się wmasowuje, szybko wchłania, działa regenerująco, odżywczo, wygładzająco, poprawia wygląd skóry.

Olej macadamia, ze względu na swoje właściwości regeneracyjne, natłuszczające i wygładzające, szczególnie polecany jest do pielęgnacji cery wrażliwej, delikatnej, a także kruchych, słabych i łamliwych włosów. Zawiera kwasy omega, lecytynę i nienasycone kwasy tłuszczowe, takie jak kwas oleinowy (57%), które chronią skórę przed przedwczesnym starzeniem.
Jest także bogaty w witaminy (A, B, E) oraz składniki mineralne. Doskonale zmiękcza i uelastycznia skórę, nadaje jej aksamitną gładkość. Zawiera naturalne filtry UV chroniące przed poparzeniem słonecznym. Łagodzi podrażnienia posłoneczne.

Olej migdałowy

Olej migdałowy nawilża, odżywia, łagodzi podrażnienia skórne, uelastycznia,
a przy tym nie uczula. Jest bogaty w proteiny, sole mineralne, witaminy
z grupy B, a także A i E. Nadaje się do pielęgnacji każdego typu skóry,
a szczególnie polecany jest dla skóry wrażliwej, suchej
i bardzo suchej. Przeciwdziała starzeniu się skóry. Leczy egzemy,
a nawet łuszczycę. Jest jednym z najstarszych i najbardziej cenionych
w kosmetyce olejów. Poleca się go do pielęgnacji niemowląt i dzieci -
w naturalny i łagodny sposób pielęgnuje skórę maluszków, pomaga
w zwalczeniu ciemieniuchy, łagodzi podrażnienia popieluszkowe, zaczerwienienia.

Olej z avocado

Ze względu na działanie zmiękczające, przeciwutleniające i opóźniające starzenie olej z owoców awokado to powszechnie stosowany składnik produktów kosmetycznych, a zwłaszcza preparatów przeciwzmarszczkowych, nawilżających i zmiękczających szorstką skórę. Zawiera kwasy: oleinowy, linolowy, palmitynowy i stearynowy. Dzięki temu może głęboko wnikać
w skórę i odpowiednio ją pielęgnować. Oprócz kwasów tłuszczowych
w swoim składzie ma lecytynę, aminokwasy, sole mineralne, witaminy: A, E, C, D, a także potas i żelazo. Dzięki wysokiemu stężeniu witaminy E olej awokado jest w stanie przenikać do najgłębszych warstw skóry, dzięki czemu nadaje jej gładkość i elastyczność oraz zapewnia odprężenie i zdrowy wygląd.
Znajduje ponadto zastosowanie jako składnik odżywek do włosów. Zawarte
w nim składniki regenerują i odżywiają zniszczone włosy, a równocześnie pobudzają ukrwienie skóry głowy, co ogranicza wypadanie włosów.

Olej z oliwek

Oliwa z oliwek w roli kosmetyku daje doskonałe rezultaty. Smarowanie skóry czystą oliwą nadaje jej zdrowy, promienny wygląd, a dobroczynne witaminy bezpośrednio wnikają w jej głąb. Szczególnie silne działanie odmładzające ma zawarta w oliwie witamina E, naturalny antyutleniacz. Dzięki niej oliwkowy kompres powoduje wygładzenie zmarszczek, odświeża, natłuszcza, działa kojąco na skórę codziennie narażoną na działanie niekorzystnych czynników atmosferycznych i stresu. Olej z oliwek jest naturalnym filtrem UV, zabezpieczającym skórę przed szkodliwymi skutkami opalania (jednak dość słabym, dlatego nie wystarczy się nią posmarować, by móc się bezpiecznie opalać). Zawiera również cenną witaminę F, jeden ze składników płaszcza lipidowego, naturalnej bariery chroniącej skórę przed utratą wilgoci, dzięki czemu sprzyja jego odbudowie. Działa na skórę kojąco, wzmacnia jej naturalną odporność, zabezpiecza ją przed odwodnieniem, a także likwiduje szorstkość. Dla osób o suchej skórze i ogólnie w okresie grzewczym zaleca się ciepłe kąpiele z dodatkiem kilku łyżek oliwy w celu natłuszczenia skóry. Olej z oliwek jako domowy kosmetyk stosowany do kąpieli, maseczek, peelingu, czy też nakładany bezpośrednio na skórę, daje wspaniałe rezultaty. Oliwkowy masaż pobudza krążenie krwi, dzięki czemu skóra jest lepiej odżywiona
i gładsza.

Oxynex K

Kompleks witamin C i E. Wykazuje silne właściwości antyoksydacyjne. Chroni przed szkodliwym działaniem czynników zewnętrznych.