Slovník
aktivních složek

Aktivní složky

Receptury dermokosmetiky DERMEDIC jsou založeny na znalostech a dermatologické, technologické i laboratorní praxi, při zachování nejvyšších standardů kvality a bezpečnosti. Při zpracování dermokosmetiky navíc dodržujeme aktuální pokyny EADV (European Academy of Dermatology and Venerology), které se týkají doporučení a směrů v péči a léčbě kůže. V souladu s pravidlem „MINIMUM složek - MAXIMUM efektů“ jsme maximálně omezili použití dráždivých, alergizujících, vonných složek a barviv. Vhodné složení a přesně navržená koncentrace aktivních složek garantují účinnost přípravků při péči o citlivou pokožku a podpoře léčebné terapie jejích nejčastějších problémů.

L-Arginina

Arginin je mimořádně vhodný pro osoby trpící atopickou dermatitidou, která se mj. vyznačuje nedostatkem močoviny. Zvyšuje hydrataci pokožky, posiluje ochrannou bariéru a zmírňuje projevy onemocnění. Náprava poškozené kožní bariéry souvisí také s vnitrobuněčnou hladinou draselných iontů a draslíkovými kanály. Jejich blokátory způsobují zpomalení regeneračního procesu a naopak: obnova draslíkových kanálů urychluje opravu bariéry, a to již po první aplikaci látky, která působí na draslíkové kanály. Arginin je jednou z mála kosmetických složek, které tyto kanály otevírají. To ve spojení se značným zvýšením hladiny močoviny v pokožce způsobuje, že arginin má unikátní hojivé a regenerační vlastnosti. Úspěšně jej lze doporučit všude tam, kde byla pokožka poškozena - ať již náhodně, kde následkem je rána, nebo účelně použitím kyselinového peelingu.

Lékořice (Glycyrrhiza gabra L.)

Lékořice má skvělou schopnost zmírnit podráždění, svěděnía zánětlivé stavy kůže, zmenšuje otoky pod očima, zmírňuje příznaky kožní alergie a atopické dermatitidy. Má antibakteriální, protiplísňový a antivirový účinek. Posiluje krevní cévy a zmenšuje zarudnutí pokožky. Podporuje buněčnou obnovu a urychluje hojení drobných poškození kůže. Zmenšuje negativní následky účinku slunečního záření. Díky obsahu flavonoidů má silný antioxidační účinek. Zvyšuje schopnost regenerace kožních buněk, která přirozeně klesá s věkem, proto je vhodná také jako složka přípravků proti vráskám.
Zpomaluje aktivitu tyrosinázy, enzymu, který přispívá k tvorbě hnědého kožního pigmentu (barevné změny pokožky).

V kosmetickém průmyslu se využívá ještě jiná vlastnost lékořice,a to schopnost zadržovat vodu. Díkynahromadění vody, zejménau zralé pleti, je dosahováno hloubkové hydratace a výživy buněk. Pleť obličeje se stává hladkou, pružnou a především zdravou.

Olej lniany

Vliv lněného oleje na lidský organismus souvisí hlavně s obsahem nenasycených mastných kyselin typu Omega-3, Omega-6 a Omega-9 a linganů.

Lněný olej vykazuje při vnějším použití protizánětlivý, zklidňující a změkčující účinek. Urychluje regeneraci pokožky a škáry (např. po akutním zánětu nebo popálení), zprůchodňuje mazové žlázy, posiluje antibakteriální účinek. Vyznačuje se mírným protisvědivým a antialergickým účinkem. Používá se jako pomoc při akné, mazotoku, uhrech. Je velmi dobře tolerován pokožkou - efektivně vyživuje a hydratuje, dodává měkkost a pružnost.
Zmírňuje příznaky suchého ekzému. Velmi často se používá při vnější léčbě lupénkových změn. V případě mazotoku příslušné množství kyseliny α-linolenové garantuje optimální vylučování kožního mazu (sébum) a umožňuje jeho rovnoměrně rozložení. Nedochází pak k ucpávání mazových žláz nebo vzniku komedonů. Fytohormony obsažené v oleji zpomalují aktivitu 5-α-reduktázy, enzymu, který se účastní přeměny testosteronu na dihydrotestosteron, který způsobuje vypadávání vlasů u mužů. Lněný olej se používá k péči o suchou pokožku při atopické dermatitidě nebo nadměrné suchosti rtů a navíc se používá v podobě teplých obkladů. Má pozitivní vliv na stav vlasů a nehtů.